“دونات” شیرینی گرد و خوشمزه

دونات یه جور از شیرینیه که در حالت سنتی اون در روغن سرخ می شه و از اون به عنوان یه مدل دسر خوشمزه استفاده می کنن. دونات در خیلی از کشورها شیرینی محبوبی به حساب میاد و در اشکال جور واجور به عنوان میان وعده ای خوشمزه جفت و جور و مصرف می شه.

دونات

دونات ها معمولا از سرخ کردن خمیری جفت و جور شده از آرد و به شکل حلقه ای که وسط اون سوراخه آماده می شه. واسه طعم اون هم از قند، شکلات یا شربت افرا استفاده می کنن. علاوه بر آرد، واسه جفت و جور دونات از تخم مرغ، شیر یا ماست، شکر، روغن و طعم دهنده های طبیعی یا مصنوعی مجاز استفاده می کنن.

دونات ناتلی

دو نوع عادی دونات هست. یکی اون مدلی که حلقوی بوده و داخل اون هم سوراخه و دیگری دوناتی که با مربا، خامه، کاستارد یا ماده شیرین دیگری پر شده. البته اشکال دیگه دونات شامل مدل توپی، مدل میله قدیمی از مد افتاده یا به شکل مستطیل هم هست که محبوبیت و رواج کمتری دارن. در آمریکا دونات هایی به شکل مربع هم می پزند.

گذشته پخت دونات

تاریخ پخت دونات به درستی در دست نیس و محل دعوا قنادها به حساب میاد. یه ایده و داستان اینه که دونات اولین بار در قرن نوزدهم از طریق ی مهاجران هلندی در آمریکا پخته شده. اما دونات روایت دیگری هم داره. هانسون گریگوری یه قناد و آشپز آمریکاییه که واسه اولین دفعه ادعا کرد که دونات حلقه ای شکل رو در سال ۱۸۴۷ میلادی و روی عرشه یه کشتی تجاری پخته س. اونم وقتی که ۱۶ سال بیشتر نداشته. اون ادعا کرد که واسه پخت دونات از فوت وفن هایی که از مادر خود آموخته بود، بهره برده و واسه سوراخ مرکزی دونات هم از قلع جعبه کشتی استفاده کرده. اینطور که گریگوری می گوید اون از مادر خود یاد گرفته که واسه ادویه و طعم دونات از جوز، دارچین، فندق یا گردو و پوست لیمو استفاده کنه.

d3 d4

از طرفی اولین دفعه ای که نام شیرینی مشابه دونات تو یه کتاب شیرینی پزی انگلیسی آمده؛ برمیگرده به سال ۱۸۰۳ میلادی که از یه دستورالعمل آمریکایی در اون کمک گرفته شده. البته در سال ۲۰۱۳ یه نظریه جدید واسه دونات پیدا شد. دستورپختی مثل دستورالعمل جفت و جور دونات مربوط به سال ۱۸۰۰ که طرز پخت غذایی به نام “Dow nuts” رو توضیح داده بودن. پس در هر صورت به نظر می رسد تاریخ دونات با آمریکا و قرن نوزدهم پیوندی عمیق داره.

روز ملی دونات در کشور آمریکا

دونات

آمریکایی ها هر سال اولین جمعه ماه ژوئن رو جشن می گیرند و اون رو روز ملی دونات می نامند. این روز رو ارتش رستگاری آمریکا در سال ۱۹۸۳ به افتخار اون دسته از اعضای خود که به خاطر جنگ جهانی اول به فرانسه اعزام شده بودن، به عنوان روز ملی دونات نام گذاری کرد. در دوران جنگ جهانی اولی ۲۵۰ نفر داوطلب از ارتش رستگاری راهی پاریس شدن. این افراد با کمبود موادغذایی و اجناس تازه پخته شده در میدون جنگ و میان سربازها روبه رو شدن. بخاطر این دو نفر از این آدما به نام های مارگارت و هلن ایده ی پخت دونات رو ارائه دادن و عملی کردن. مارگارت در دفتر خاطرات خود و در آخر یه روز شلوغ نوشته: «امروز ۲۲ کیک، ۳۰۰ پیراشکی و ۷۰۰ فنجون قهوه آماده کردیم.» به زودی زنان دیگری هم به اونا ملحق شدن. اون ها به “دونات دولیس” معروف شدن.

دونات در کشورای جور واجور

در آفریقای جنوبی دونات رو در شربتی ادویه دار و نارگیلی غوطه ور می کنن. در کشور تونس شیرینی یویو مشابه دوناته. یه شیرینی سنتی و بسیار محبوب و اندوده شده در شهد عسل. واسه طعم بهتر هم روی این دونات ها دانه های کنجد می پاشند و همراه با آب پرتقال یا شربت وانیل اون رو می خورند. در مراکش، Sfenj یه شیرینی مشابه دوناته که آغشته به عسل می باشه و با پودر شکر تزئین می شه.

چینی ها هم یه شیرینی سنتی مشابه دونات دارن. شیرینی خاصی که نسبت به دونات بافت متراکم تری داره و روی اون شکر می پاشند. این شیرینی به جای خمیر آردی از سفیده تخم مرغ درست می شه.

دونات در هندوستان دراصل یه میان وعده ی حلقه ای شکل و بسیار خوش طعمه که به اون vada می می گن. اما شبه دونات دیگری هم در این کشور هست. Balushahi شیرینی قدیمی و محبوب هندی ها به حساب میاد. شیرینی خاصی که از آرد جفت و جور شده و در روغن زیاد سرخ می شه. اندونزی هم یه خوراکی داره به نام kentang که چیزی مثل دونات و پیراشکیه. حلقه هایی از آرد و پوره سیب زمینی و پوشش داده شده در پودر شکر یا قند و تخم مرغ.

ژاپن، مالزی، نپال، پاکستان، فیلیپین و دیگه کشورای آسیایی هم دونات های سنتی و بومی خود رو دارن.

کشورای اروپایی هم دونات های خود رو دارن. دونات شیرینی محبوب اروپایی ها در جشن های خانوادگی، کارناوال های عمومی و روزای ملیه. در کشور چک دونات به سبک آمریکایی هست اما قبل از اونم شکل حجیم و ژله ای اون هم در این کشور رواج داشته. مشابه این دونات ها در آلمان و لهستان هم یافت می شه. در دانمارک دونات به شکل و شمایل آمریکایی اون هست. فنلاندی ها به این شیرینی می می گن munkki و برابر فرانسوی اون هم می شه beignet.

آلمانی ها شکل های جور واجور دونات های بومی خود و هم اینکه دونات آمریکایی رو دارن که از همتایان بومی خود محبوبیت کمتری دارن. در یونان هم یه میان وعده مانند دونات هست که به دو روش پخته می شه. یه نمونه از اون ترده. در حالی که نمونه دیگه بزرگ تر و نرم تر پخته می شه. و Fánk یه کیک مجارستان سنتی شیرین مثل دوناته.

دونات در ایران

دونات در ایران

دونات در ایران هم شیرینی محبوبیه. قنادی های ایرونی هم در سبد اجناس خود به این شیرینی پرطرفدار توجه خاص و زیادی دونه. اگه شما به یکی از قنادی های معتبر موجود در سطح شهر مراجعه کنین، حتما ویترین دونات ها به چشمتون میاد. در قنادی ناتلی هم می تونید دونات های خوشمزه ای پیدا کنین. هم نمونه های جهانی و هم نمونه های بومی و سنتی اون رو. از شیرینی های سنتی مشابه دونات می توان به زولبیا، بامیه و پیراشکی اشاره کرد. دونات های حلقه ای، پوشش داده شده با پودر شکر، خرده های رنگی و شکلات هم چشم نواز هستن و هم وسوسه برانگیز. کافیه یه دانه از اون ها رو امتحان کنین تا به فروشنده سفارش چند کیلو دونات بدین. شما می تونید دونات های ناتلی رو واسه یه وعده صبحونه خوشمزه یا میان وعده ای شیرین و هم اینجور دسری منحصربه فرد انتخاب کنین. شما واسه خرید دونات از قنادی ناتلی دو راه دارین. یا به یکی از شعبه های ناتلی در سهروردی شمالی، پاسداران، نیاوران یا تهران پارس مراجعه کنین یا از راه سایت ناتلی دونات های دل خواه خود رو به صورت آنلاین سفارش بدید. امیدوارم با طعم خوب و خاطره انگیز دونات های ناتلی کامتون شیرین شه.

روش درست کردن تارت تمشکی خوشمزه

روش درست کردن دونات خامه ای خوشمزه